Traditii nunta: 5 obiceiuri de nunta din cele mai vechi timpuri pana in prezent
Ceva nou, ceva vechi si ceva imprumutat! Nu este o incantantie magica, ci este insasi doar esenta uneia dintre cele mai cunoscute traditii de nunta! Cu siguranta ai participat si tu la o nunta in care s-au pastrat diverse obiceiuri, mai vechi sau in forma lor reinventata. Desi, in majoritatea cazurilor, mirii moderni nu mai tin cont de aceste traditii de nunta, ele pot consitui deliciul invitatilor, conferind o nota autentic romaneasca acestui tip de eveniment. Astazi vorbim despre cele mai fascinante traditii de nunta, deci haide sa descoperim impreuna istoria si semnificatiile lor!
- Mireasa trece pragul in bratele mirelui. Aceasta traditie se pastreaza inca in anumite zone ale tarii. Obiceiul isi are originea in Roma clasica, in jurul anilor 50 i. Hr. si este amintit de Catul in operele sale. Conform scrierilor, acest gest avea scopul de a alunga spiritele rele, gata sa le faca rau mirilor. Faptul ca mirele ia in brate mireasa si o trece pragul reprezinta modalitatea de a o proteja pe aceasta si de a fugi impreuna de aceste entitati malefice.
- Momentul tortului este unul absolut delicios, nu-i asa?! In plus, acest moment al nuntii are si o simbolistica pe care nu multi o cunosc. Intorcandu-ne in Roma Antica, putem observa primele forme in care se manifesta acest obicei. De fapt, modul in care se desfasura acest moment inlocuia un alt obicei care exista in prezent la nunti, anume acela de a rupe turta miresei. Nuntasii romani rupeau deasupra capului celor doi miri o paine, deoarece se credea ca astfel este asigurata longevitatea casniciei. Mai apoi, in Angli Medievala, oaspetii aduceau prajiturele asezate in gramajoare, deasupra carora mirii se sarutau. Seamna destul de mult cu tortul in etaje, vedeta nuntilor moderne!
- Voalul miresei protejeaza impotriva deochiului. Pe langa faptul ca voalul este un accesoriu foarte elegant care completeaza tinuta miresei, in cultura chineza purtarea acestuia castiga si o alta semnificatie: acesta capata rolul de a proteja frumoasa mireasa impotriva deochiului.
- Rochia de mireasa trebuie sa fie intotdeauna alba, spun grecii, care asociaza simbolistica acestei nonculori – albul transmite candoare, puritate, bucurie – cu faptul ca mireasa si-a ales un sot foarte bun. Potrivit grecilor, extravaganta de a alege o rochie de mireasa in alte nuante decat cea de alb sau decat cele derivate din alb atrage ghinion in casnicie. Vino in showroom-ul nostru pentru a-ti alege preferata din sute de modele de rochii de mireasa!
- Stiai ca verighetele nu se poarta, intamplator, pe degetul inelar al mainii stangi? Apian Egipteanul, un istoric roman originar din Alexandria certifica prezenta unei vene a dragostei, care porneste de la inima si ajunge chiar in zona degetului inelar de la mana stanga! In prezent, se spune ca verighetele reprezinta continuitatea si uniunea, doua dintre caracteristicile care ar trebui sa se reflecte si in casnicia mirilor. Conform unei superstistii, pierderea sau ruperea verighetei nu este semn de bun augur, deoarece prevesteste necazuri in viata de cuplu.