Istoria rochiei de mireasa – TOP 10 curiozitati pe care merita sa le stii!
Rochia de mireasa, tinuta pe care majoritatea femeilor viseaza sa o poarte intr-o buna zi, are o istorie fascinanta. Desi traditia de a purta rochie alba la ceremonia de casatorie isi are originea in Grecia Antica, outfitul miresei a trecut prin foarte multe tranzitii de la inceputuri si pana in prezent. Pentru viitoarele mirese, dar si pentru cei care sunt doar curiosi sa afle lucruri interesante, iti prezentam, pe etape, istoria mult-doritei rochii!
- Primul model de rochie de mireasa a fost purtata in urma cu aproximativ 2000 de ani, in Egiptul Antic. Acestea avea un design destul de apropiat fata de cel al rochiilor de mireasa actuale, fiind confectionata din suprapuneri de drapaje albe, simple.
- In perioda Evului Mediu, tinerele care se casatoreau purtau in timpul ceremoniei rochii rosii, realizate, in cele mai multe dintre cazuri, din catifea sau panza. Atunci incep sa apara primele modele ceva mai elaborate de rochii pentru nunta, care aveau aplicate diverse accesorii.
- Tot in Evul Mediu, tiara pe care o aleg majoritatea mireselor moderne exista sub forma unei coroane de dimensiuni mari, care avea aspectul unui turn si care cantarea destul de mult.
- Mai tarziu, in secolul XVII, rochiile de mireasa se regaseau in nuante pastelate de roz. In aceasta perioada apare un element inedit pentru accesorizarea rochiilor de mireasa: gulerul.
- In anumite culturi, familiile cu o situatie financiara precara nu alegeau rochii deosebite pentru viitoarea mireasa. Obiceiul era ca tanara sa poarte la propria nunta cea mai buna rochie pe care o avea.
- Conform parerilor conform carora albul a fost desemnata culoarea ideala pentru rochiile de mireasa, tocmai pentru acesta nuanta ar simboliza puritatea, exista si legende care sustin ca, de fapt, acesta reflecta un statut social de prim rang, motiv pentru care a si fost ales pentru un eveniment asa de fastuos. Se crede ca rochia de mireasa era un semn al bogatiei unei familii.
- Opulenta si luxul familiilor nobiliare erau redate inclusiv prin intermediul rochiilor de mireasa. Trena acestora era decorata cu nestemate cusute manual. In consemnarile istorice se afirma faptul ca, in secolul XV, Margareta de Flandra a avut nevoie de ajutor pentru a intra in biserica. Motivul? Rochia sa voluminoasa si greoaie, decorate cu pietre pretioase, o impiedica sa se deplaseze!
- In anii ‘10, Coco Chanel a reinterpretat rochia de mireasa. Concret, modelele pe care aceasta le promova erau scurte, multe dintre ele asimetrice. Tot ea este cea care a ales sa decoreze coafura mireselor cu voalul specific.
- Prima care a purtat la nunta sa o rochie de mireasa in nunanta ivoire a fost Regina Victoria. In ziua in care a devenit sotia Printului Albert, in 1840.
- In anul 1940, anul in care a pornit cel de-al Doilea Razboi Mondial, a aparut si trendul rochiei de mireasa de imprumut. Dat fiind situatia precara, femeile erau nevoie sa apeleze la aceasta solutie.
De atunci si pana acum, trendurile s-au schimbat, iar miresele moderne au o varietate de modele din care pot sa isi aleaga rochia de vis. Te asteptam si noi in atelierul nostru pentru a simti, “pe propria piele”, fiorii pe care ti-i confera purtarea unor rochii de mireasa care par a fi croite pentru tine!