Scurt istoric al rochiei de mireasa
Nuntile moderne sunt adesea un simbol al angajamentului si al iubirii intre doua persoane, insa de-a lungul istoriei, ele au fost in mare parte un aranjament economic intre doua familii care-si uneau fortele pentru o viata mai buna si mai lipsita de griji. Iar rochiile de mireasa erau si ele adaptate acestei strategii.
Mai demult, ele erau alese pentru a prezenta familia miresei in modul cel mai bun cu putinta, mai ales in termeni de avere si statut social. Daca ai ajuns de curand in fata unui magazin rochii de mireasa in Bucuresti, fie ca doar arunci o privire, sau ca iti cauti ceva pentru nunta, nu strica sa stii care erau obiceiurile din jurul rochiilor de mireasa cu mult inainte sa apari pe lume.
Mare parte din istorie, miresele isi cumparau rar o rochie special pentru ziua nuntii. De obicei, purtau cele mai bune rochii din garderoba lui cu ocazia acestui eveniment, iar culoarea cel mai des intalnita era negrul.
Erau evitate doar anumite culori, precum negrul, despre care se credea ca aduce ghinion, in rest se purta orice, nu alb ca acum. In secolul al 19-lea, de exemplu, tesaturile albe erau aproape imposibil de curatat, doar familiile bogate isi puteau permite sa le intretina. Culorile mai inchise puteau ascunde petele si imperfectiunile, iar rochiile puteau fi purtate de mai multe ori.
Albastrul era o culoare foarte populara, la acea vreme, pentru rochiile de mireasa, pentru ca simboliza puritatea, evlavia si legatura cu Fecioara Maria. La fel si rosul, care era un semn al norocului, sexualitatii si fericirii; in unele tari din Asia, miresele poarta si azi rosu in ziua nuntii.
Desi femeile au purtat rochii albe la nuntile lor inca de la inceputul anilor 1400, Regina Victoria a Angliei a fost cea care a pornit trendul rochiilor de mireasa albe, in 1840, cand s-a casatorit cu verisorul ei, Printul Albert. Ea si-a inlocuit si coroana regala cu una din flori portocalii – flori care erau prinse si in rochie. O parte din motivul pentru care a ales o rochie alba, din dantela a fost pentru a sustine industria locala a dantelei, aflata in declin, culoarea alba punand in evidenta maiestria confectionarilor de danteluri.
Rochia ei alba a inspirat mii de oameni de rand sa-i urmeze exemplul – in America, de pilda, la numai 10 ani dupa casatoria reginei Angliei, una dintre cele mai mari reviste pentru femei din America declara albul drept cea mai potrivita culoare pentru o mireasa.
De atunci inainte, miresele care doreau sa-si afiseze bogatia si statutul au inceput sa poarte rochii albe confectionate din cantitati mari de material textil, inovatiile in materie de cusut aduse de Revolutia Industriala fiind un mare avantaj in acest sens. Rochiile albe au inceput sa fie mai usor de confectionat si de intretinut.
Trendul rochiei albe de mireasa a intrat in declin in timpul Marii Crize din anii 1930, cand oamenii nu-si mai puteau permite sa dea bani pe o rochie care nu mai avea sa fie purtata vreodata.
Miresele s-au intors la traditia de a purta cea mai buna tinuta din garderoba lor, culorile inchise devenind din nou populare. Cresterea economica din a doua jumatate a secolului 20 a readus la moda rochia alba de mireasa. Printesa Diana ramane un exemplu de neuitat in acest sens.